ŠKOLA ZA POLITIČKE STUDIJE
FONDACIJA   ALUMNISTA  VIJEĆA  EVROPE

POZIV ZA DOSTAVLJANJE APLIKACIJA


Škola za Političke studije Vijeća/Savjeta Evrope u Bosni i Hercegovini poziva sve zainteresirane kandidate da dostave svoje aplikacije za učešće u školi, Generacija 2024.. Otvori Dokument

RESTORING TRUST THROUGH STRENGTHENING INSTITUTIONS IN BOSNIA AND HERZEGOVINA


Važna tema, kompetentni predavaci I još jedan uspješan, 3. po redu seminar za ovogodišnju generaciju polaznika Škole za političke studije Vijeća Evrope u Bosni I Hercegovini, održan u Neumu proteklog vikenda.

Kako bi u ovom afirmativnom političkom trenutku dali svoj doprinos konsolidaciji BH društva i osnaživanju reformskih procesa EU integracija, Škola za političke studije Vijeća Europe u BiH, aktualizira pitanje jačanja institucija kroz njihovo transparentno i odgovorno funcionisanje i ukazuje na odgovornost izabranih zvaničnika u vraćanju povjerenja među političkim akterima, predstavnicima različitih etničkih skupina, a posebno među mladim liderima iz cijele zemlje, organizacijom ove konferencije.

ZELENI KLUB U BRČKOM


Na inicijativu Zelenog kluba a u saradnji sa Skupštinom i Vladom Brčko distrikta BiH danas je održana tematska konferencija pod nazivom „Brčko distrikt BiH – izazovi energetske tranzicije“.

Konferenciji su prisustvovali zastupnici Parlamenta sa svih nivoa vlasti, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta BiH, institucija i civilnog društva.
Uz prisustvo stručnjaka i predstavnika različitih institucija i međunarodnih organizacija, na konferenciji su razmatrane važne teme koje se tiču energetske tranzicije i reformi neophodnih u oblasti opšteg zelenog dogovora sa fokusom na energiju, transport, energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije i urbanu mobilnost.
Pored činjenice da je Brčko distrikt BiH usvojilo Zakon o obnovljivim izvorima energije koji je u ranoj fazi implementacije, ukazano je na potrebu nastavka urađenja zakonodavnog okvira i izrade podzakonski akata. Naglašeno je da jasno iskazano opredjeljenje mora biti praćeno konkretnim aktivnostima i izdvajanjima novčanih sredstava u Budžetu Brčko distrikta BiH u korist energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Na konferenciji je iskazana spremnost donosilaca odluka, bez obzira na političku orijentaciju, rade zajedno kako bi osigurali da međunarodno preuzete obaveze bile ispunjene u kraćem vremenskom periodu. Konferencija je održana uz podršku otvorenog regionalnog fonda i podrške zelenim parlamentarnim grupama u regiji od strane GIZ-a

COMPETENCIES FOR DEMOCRATIC CULTURE OF DIALOGUE AND TRUST IN BOSNIA AND HERZEGOVINA


Nova generacija Škole za politicke studije Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini je svoj prvi ovogodišnji seminar počela nizom sesija u okviru teme ‘ COMPETENCIES FOR DEMOCRATIC CULTURE - STRENGHTENIN CULTURE OF DIALOGUE AND TRUST IN BOSNIA AND HERZEGOVINA. 30 polaznika iz cijele Bosne i Hercegovine je provelo zanimljiv dan u interaktivnoj diskusiji dansnjim gostima predavacima - Mladen Ivanić, Saša Magazinović, Zarije Seizović i Svetlana Cenić

DELEGACIJA ZELENOG KLUBA U POSJETI BRČKO DISTRIKTU


Delegacija Zelenog kluba, koju su činili zamjenik predsjednika Želimir Nešković, poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Branislav Borenović i Jasmin Emrić i jedan od osnivača kluba Esad Mavrić, boravila je u uzvratnoj posjeti Brčko distriktu. Tom prilikom vođeni su razgovori sa gradonačelnikom Brčko distrikta Esedom Kadrićem, zamjenikom gradonačelnika Antom Domićem i poslanikom u Skupštini Brčko distrikta Milijanom Simić, koja je ujedno i član Zelenog kluba.

Razgovaralo se o energetskim potencijalima, obnovljivim izvirima energije, urbanoj mobilnosti i zaštiti životne sredine i projektima iz oblasti energetske efikasnosti na području distrikta. Predstavnici Brčko distrikta su predstavili odrđene zakone i legislativu koja je vezana za pomenute teme, kao i nekoliko projekta u vezi energetske efikasnosti i odlaganja otpada.

Dogovoreno je odrzavanje jednog šireg sastanaka na kome će učestvovati predstavnici Vlade i poslanici u Skupštini Brčko distrikta sa svim članovima Zelenog kluba, koji čine paralamentarni zastupnici na različitim nivoima vlasti u BiH. Na pomenutom sastanku učešće će uzeti i predstavnici međunarodnih organizacija koje djeluju u BiH, a taj sastanak bi se održao 31. marta ove godine.

Zeleni klub na ovaj nacin daje doprinos jačanju javnog dijaloga u oblasti energetske tranzicije pitanjima iz oblasti obnovljivih izbora energije urbane mobilnisti i klimatskih promjena u Bosni i Hercegovini.

SVEČANA DODJELA CERTIFIKATA ZA GENERACIJU 2021 ŠKOLE ZA POLITIČKE STUDIJE VIJEĆA EVROPE

16.12.2021.


„Bosna i Hercegovina - izazovi Evropskih integracija“ je bio naziv četvrtog po redu i završnog seminara Škole za političke studije Vijeća Evrope u BiH, Generacija 2021, koji je održan je 24. - 27.  novembra 2021 u hotelu 'Termag' na Jahorini.

Polaznicima ovogodišnje generacije ovom prilikom uručeni certifikati o uspješnom pohadjanju Škole za političke studije Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini, potpisani od strane Generalne tajnice Vijeća Evrope, gdje. Marije Pejčinović Burić.

Certifikate su svečano dodijelili Siri Andersen, Zamjenica šefa misije ambasade Kraljevine Noirveške u Bosni i Hercegovini koja školu podržava već duži niz godina, i Jasmin Hasić Alumnista škole za političke studije Vijerća Evrope u BiH.

ODRŽAN DEVETI PO REDU SVJETSKI FORUM DEMOKRATIJE

16.12.2021.


Ovogodišnji Svjetski forum demokratije (WFD), deveti po redu, koji organizuje Savjet Evrope, održan je u periodu od 08. do 10. novembra u Strazburu. Tema ovogodišnjeg skupa bila  je “Može li demokratija spasiti životnu sredinu”
(“Can Democracy Save the Environment?”).

Forum je razmatrao probleme demokratije i zaštite životne sredine i u okviru deset tzv. labova - radnih tijela, osmišljenih za rješavanje izazova u različitim oblicima i predstavljanje nekih od mjera koje se već poduzimaju.

Organizovani su i forumski razgovori na temu: Deliberativna demokratija za klimu, Ljudska prava za životnu sredinu, Prijetnje klimatskim aktivistima, Klimatski aktivizam mladih, Bioraznolikost, klimatske promjene i zdrav okoliš: poveznice, kao i na #EnvironmentRightNow, inicijativu Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.

Školu savjeta Evrope Bosne i Hercegovine ove godine u Strazburu predstavljalo je pet učesnika.

I pored restriktivnih mjera, uvedenih zbog pandemmije, Forumu su prisustvali mnogi mladi aktivisti, političari, diplomate iz preko 40 zemalja svijeta .

Više info na: https://www.coe.int/en/web/world-forum-democracy/home

POLITIČKA AKADEMIJA HDZ I ŠKOLA ZA POLITIČKE STUDIJE VIJECA EVROPE POTPISALE MEMORANDUM O SARADNJI

11.03.2021.


Završni seminar Škole za političke studije Vijeća Evrope u BiH, Generacija 2020, održan je 25. - 28. februara u hotelu 'Hills' na Ilidži, na temu „Reforma javne uprave u Bosni i Hercegovini“.

Seminar je imao i svoj svečani dio na kojem su dodijeljeni certifikati, potpisani od strane Generalne tajnice Vijeća Evrope, gdje. Marije Pejčinović Burić.

Certifikate su svečano dodijelili gosti, HE Olav Reinersten, Ambsador Kraljevine Norveške u BiH, koja vec duži niz godina podrzava ovaj program, i gdja. Lidija Bradara, Delegatkinje u Domu naroda Parlamenta BiH i Ravnateljice  Politicke Akademije HDZ-a.

Ovo je bila prilika da direktor Škola za Političke studije Vijeca Evrope Esad Mavrić i ravnateljica Političke Akademija HDZ gđa Lidija Bradara, potpišu memorandum o saradnji, kao nastavak dosadašnje uspješne saradnje.

Seminar je održan pod strogim mjerama prevencije propisanim od starne nadležnih organa a tiču se zaštite od Covid-19 pandemije.


IZVRŠEN ODABIR KANDIDATA ZA ŠKOLU ZA POLITIČKE STUDIJE, GENERACIJA 2021

22.02.2021.


Nakon objave Javnog poziva za dostavljanje aplikacija za Školu za Političke studije Vijeća/Savjeta Evrope u Bosni i Hercegovini, koji bio otvoren do 07. februara 2021. godine, izvršena je selekcija prijava. Generacija škole 2021 sastojati će se od 31 kandidata.

Škola političkih studija Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini želi se zahvaliti velikom broju kandidata koji su izrazili interes za program i koji su poslali svoje prijave.


Spisak odabranih kandidata


List of selected candidates ENG


Program Škole za Političke studije Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini je dio programa mreže Škola za političke studije Vijeća Evrope i podržan je od strane Kraljevine Norveške i Ambasade Kraljevine Norveške u Sarajevu.JAVNI POZIV ZA DOSTAVLJANJE APLIKACIJA ZA
ŠKOLU ZA POLITIČKE STUDIJE

10.01.2021.


Škola za Političke studije Vijeća/Savjeta Evrope u Bosni i Hercegovini poziva sve zainteresirane kandidate da dostave svoje aplikacije za učešće u školi, Generacija 2021.

Aplicirati mogu sve zainteresovane osobe, sa znanjem engleskog jezika, ne starije od 35 godina, državljani Bosne i Hercegovine, koje su do sada demonstirale vanredne uspjehe i rezultate u svojim političkim partijama, javnim institucijama, organizacijama civilnog društva, medijima, u privatnom sektoru te drugim institucijama i organizacijama, i koje žele produbiti svoje znanje i razmijeniti iskustva o društveno-političkim procesima.

Cilj škole je razvijanje demokratije i političke kulture među iznimnim mladim osobama, razvijanje kulture političkog dijaloga i tolerancije, kao i poboljšanje međusobne saradnje koja je od zajedničkog društvenog interesa.

Program Škole za Političke studije Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini je dio programa mreže Škola za političke studije Vijeća Evrope i podržan je od strane Kraljevine Norveške i Ambasade Kraljevine Norveške u Sarajevu.

Svi zainteresirani kandidati trebaju zatražiti aplikaciju koju popunjenu, sa fotografijom i kratkom biografijom treba poslati najkasnije do 7. Februara 2021 na e-mail adresu:Esad.MAVRIC@coe.int


Poziv za aplikaciju 2021 / BOS

                          
Call for Apllications 2021 / ENG


PREDSTAVLJANJE DOKUMENTA „MEDIJI
U BIH- SADAŠNJOST I BUDUĆNOST”

09.01.2021.


U okviru aktivnosti mreže Alumnista Škola za političke studije Vijeća Evrope, 5. januara 2021. godine u Banja Luci , organizovala je promociju i predstavljanje dokumenta pod nazivom „Mediji u BiH- sadašnjost i budućnost”.

Dokument je rezultat aktivnosti i angažmana Alumnista škole, koji u saradnji sa predstavnicima zakonodavne vlasti, civilnog društva i medija, uz zajednički dijalog u  zadnjih nekoliko mjeseci uspjeli pripremiti i objaviti dokument koji prikazuje realnu sliku medija u BiH.

Dokument daje presjek stanja u oblasti medija, ukazuje na niz nedostataka ali i daje niz priojedloga i preporuka za napredak.

Autori dokumenta “Mediji u BiH- sadašnjost i budućnosti” isti će uputiti nadležnim institucijama, sa svim preporukama za poboljšanje u oblasti medija.

Aktivnosti mreže Alumnista ali i program škole za političke studije u Bosni i Hercegovini u cjelini, odvija se uz veliku podršku Ambasada Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini koja, osim finansijski, program podržava aktivnim učešćem svojih predstavnika i ekseparat iz Norveške na različitim tematskim sesijama.

SREDINOM SEPTEMBRA ODRŽAN I TREĆI REGIONALNI SEMINAR

19.10.2020.


Škola za političe studije Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini organizovala je III. Nacionalni seminar za u okviru Godišnjeg programa za 2020. godinu pod nazivom „LOKALNI IZBORI U BOSNI I HERCEGOVINI“.

Seminar je održan u Neumu, u periodu od 10. do 13. septembra 2020. godine.

Učesnici škole, zajedno sa gostujućim predavačima, razgovarali su o izbornom procesu i mogućnostima za izborne reforme koje su blokirane dugi niz godina zbog nedostatka političkog dijaloga. Kao posljedica toga, provedba općih izbornih rezultata iz 2018. godine i formiranje entitetskih institucija, gotovo dvije godine nakon posljednjih izbora, još uvijek je neizvjena zbog političkih nesuglasica i dugoročnih nedostataka u zakonskom okviru.

Seminar je okupio vodeće ličnosti u javnom i političkom životu i nedavno odabranih pa osnovu strogih političkih, socijalnih, geografskih i etničkih kriterija, ukupno 28 polaznika škole. Odabrani učesnici dolaze iz cijele Bosne i Hercegovine, iz različitih političkih stranaka i iz oba entiteta, uz poštivanje rodne ravnoteže.


ALUMNI KONFERENCIJA

19.10.2020.


Škola za političke studije Vijeća Evrope u BiH, u periodu od 24.-27. septembra organizirala je konferenciju Alumni mreže u okviru Godišnjeg programa za 2020. godinu pod nazivom „MEDIJI U BOSNI I HERCEGOVINI".

Učesnici škole, zajedno sa gostujućim predavačima, razgovarali su o mogućnostima za poboljšanje sveukupnog medijskog okvira, uključujući usvajanje neophodnih zakonskih rješenja i stvaranje pozitivnije atmosfere za neovisno i odgovorno novinarstvo u Bosni i Hercegovini.

Ova tema od presudne je važnosti za svako društvo koje se želi nazvati demokratskim. Kao prvo bi trebalo ispuniti jedan od osnovnih preduslova a to jeste - osigurati slobodu medija. Sloboda medija je nezamisliva bez organizovanog informacionog sistema, bez zakona i propisa koji tačno propisuju šta i kako se može objavljivati i koje su posljedice objavljivanja neistinitih informacija.

Tokom pandemije Covid -19 korona virusa i vanrednog stanja na cijeloj planeti, dodatno smo se uvjerili u važnost kvalitetnog novinarstva i primjene profesionalne etike.


POD STROGIM MJERAMA ODRŽAN DRUGI REGIONALNI SEMINAR U NEUMU

08.07.2020.


Škola političkih studija u BiH organizovala je drugi krug regionalnih seminara u okviru Godišnjieg programa za 2020. godinu pod nazivom „Jačanje odgovornosti, transparentnosti i javne uprave u Bosni i Hercegovini“.

Seminar je održan u periodu od 12. do 15. marta u Neumu, pri strogom poštivanju mjera opreza povodom Covid-19.

Glavni cilj seminara bio je pružiti učesnicima - mladim političkim liderima, kvalitetno obrazovanje iz oblasti demokratskog upravljanja te uticati na poboljšanje kulture političkog dijaloga i demokratske kulture. Specifični ciljevi su pružanje platforme za diskusiju i razmjenu  iskustva,  učesnika seminara, o pitanjima od općeg interesa za društvo, sa posebnim akcentom na demokratske standarde i vladavinu zakona kao i važnosti osnaživanja institucija.

Sjednice seminara uključivale su sljedeće teme: Parlamentarna kontrola budžetskih sredstava, politička odgovornost i dobro upravljanje - uloga političkih stranaka i civilnog društva; Vladavina prava i uloga parlamenta u Bosni i Hercegovini, Nezavisno pravosuđe i vladavina prava u Bosni i Hercegovini; Mehanizmi za sprečavanje korupcije u Bosni i Hercegovini; Izazovi upravljanja sukobom interesa u Bosni i Hercegovini, Odgovornost izabranih službenika u Bosni i Hercegovini, Ekonomska, društvena i politička doktrina vodećih političkih stranaka u BiH u izgradnji demokratskog društva - iskustvo iz Norveške.
ZAVRŠEN POZIV ZA KANDIDATE ŠKOLE ZA POLITIČKE STUDIJE

21.02.2020.


Škola za Političke studije Vijeća/Savjeta Evrope u Bosni i Hercegovini
31.01.2020. godine završila je poziv za prijavu aplikacija kandidata za učešće u školi.

Cilj škole jeste razvijanje demokratije i političke kulture među mladim osobama kao i poboljšanje međusobne saradnje koja je od zajedničkog društvenog interesa a program Škole za Političke studije Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini je ujedno i dio programa Škola za političke studije Vijeća Evrope. Podržan je od strane Kraljevine Norveške i Ambasade Kraljevine Norveške u Sarajevu.

Zahvaljujemo velikom broju kandidata koji su pokazali interes za program i poslali svoje aplikacije.

Spisak polaznika možete otvoriti na linku ispod.


SPS Generacija 2020


POZIV ZA DOSTAVLJANJE APLIKACIJA

18.12.2019.


Škola za Političke studije Vijeća/Savjeta Evrope u Bosni i Hercegovini poziva sve zainteresirane kandidate da dostave svoje aplikacije za učešće u školi, Generacija 2020.

Aplicirati mogu sve zainteresovane osobe, sa znanjem engleskog jezika, ne starije od 35 godina, državljani Bosne i Hercegovine, koje su do sada demonstirale vanredne uspjehe i rezultate sa svojim političkim partijama, javnim institucijama, organizacijama civilnog društva, medijima, u privatnom sektoru te drugim institucijama i organizacijama, i koje žele produbiti svoje znanje i razmijeniti iskustva o socio-političkim procesima.

Cilj škole je razvijanje demokratije i političke kulture među iznimnim mladim osobama, razvijanjekulture političkog dijaloga i tolerancije, kao i poboljšanje međusobne saradnje koja je od zajedničkog društvenog interesa.

Program Škole za Političke studije Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini je dio programa Škola za političke studije Vijeća Evrope i podržan je od strane Kraljevine Norveške i Ambasade Kraljevine Norveške u Sarajevu.

Svi zainteresirani kandidati trebaju zatražiti aplikaciju koju popunjenu, sa fotografijom i kratkom biografijom treba poslati najkasnije do 31 Januara 2020 na e-mail adresu:  Esad.MAVRIC@coe.int


Poziv za aplikaciju ENG/ Call for Apllications 2020

ALUMNISTI ŠKOLE ZA POLITIČKE STUDIJE VIJEĆA EVROPE BIH NA SVJETSKOM FORUMU DEMOKRATIJE 2019 - POSLALI SNAŽNU PORUKU

21.11.2019.


Na osmom po redu Svjetskom forumu za demokratiju koji je održan Strasbourgu od 6. do 8. novembra 2019. godine raspravljalo se o temama “Demokratija umire u mraku - imamo li sve informacije koje su nam potrebne”, "Obnova povjerenja u medije", "Informacije i tehnologija - prijatelji ili neprijatelji", "Sloboda izražavanja i zaštita novinara - multilateralni dogovor".

Tom prilikom, mladi predstavnici BiH su u petak u Vijeću Evrope pred zvaničnicima i učesnicima foruma poslali poruku predsjedniku Francuske Emmanuelu Macronu kako njihov dom nije tempirana bomba koja otkucava, te da je dobrodošao u BiH, a skupina alumnista Škole za političke studije Vijeća Europe i zvanično je poslala pismo Macronu za posjetu Bosni i Hercregovini. Mladi ljudi koji dolaze iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, različitih političkih partija i civilnog društva napisali su pismo na engleskom, francuskom i jezicima B/H/S u kojem su Macrona pozvali da se suoči sa sadašnjosti na isti način na koji se ljudi u Bosni i Hercegovini kontinuirano pozivaju na suočavanje s prošlošću. Sadržaj pisma u cjelosti možete ovdje.

Svjetski forum demokratije u Strasbourgu predstavlja jedinstvenu platformu za donosioce odluka i aktiviste koji imaju priliku da razgovaraju o ključnim izazovima za demokratije širom svijeta.

U NAJAVI WDF 2019: DA LI JE DEMOKRTIJA U
OPASNOSTI U INFORMATIČKOM DOBU?

19.09.2019.


Ovogodišnji Svjetski forum za demokratiju bit će posvećen informacijama i demokratiji. Informacije se mijenjaju. Količina, sadržaj, platforme: svaka se od njih u kratkom vremenskom periodu razvila do prepoznavanja. Ova evolucija se nastavlja. Prije dvadeset i pet godina, većina naših informacija dolazila je iz printanih publikacija, televizije i radija. Danas to dopunjuju, vrednuju i često pomračuju web stranice, blogovi i društveni mediji. Poznatim prodajnim mjestima pridružila se mnoštvo novih izvora - uključujući milione pojedinaca - koji šire vijesti klikom na dugme za dijeljenje.

Pitanja kojima se moramo baviti u 2019. godini su u kojoj su mjeri podaci pouzdani, pomažu li to ili koče građane u sudjelovanju u demokratskim procesima i koje lekcije bismo trebali naučiti kako bismo osigurali slobodan protok informacija u budućnosti.

Kao što E. Rosenbach i K. Mansted sa Sveučilišta Harvard ističu: "Demokratija je izgrađena na ključnom kompaktu da će građani imati pristup pouzdanim informacijama i mogu ih koristiti za sudjelovanje u odlučivanju vlade, građana i korporacija.".

Forum će se održati u Strasbourgu od 6. do 8. novembra 2019. godine.
Više info na linku ovdje

ALUMNISTI ŠKOLE ZA POLITIČKE STUDIJE VIJEĆA EVROPE POSJETILI AMBASADU BIH U OSLU

14.03.2019.


Posjeta je organizirana u okviru projekta "Strenghtening Democratic Standards within the Political Parties and Role of the Young Leaders" ("Jačanje demokratskih standarda unutar političkih stranaka i uloga mladih lidera") koji podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške i Ambasada Norveške u BiH.

Ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević u obraćanju delegaciji govorio je o djelokrugu rada Ambasade te bilateralnim odnosima dvije zemlje, ekonomskoj i vanjskotrgovinskoj saradnji te podršci Norveške bh. razvojnim projektima.

Dio susreta bio je posvećen vanjskoj politici Norveške s težištem na odnos prema Evropskoj uniji, članstvu u Evropskoj ekonomskoj zajednici (EEZ) i Šengen zoni, ali i o odnosu Norveške prema strateškim saveznicima u okviru NATO-a (Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države).

Makarević je s gostima razgovarao i o odnosu Norveške prema Rusiji i tenzijama na sjevernoj granici, ali i o bh. dijaspori u Norveškoj i njenoj integriranosti u norveško društvo, kulturnim aktivnostima dijaspore te interakciji s BiH.

Okupljenima se obratio i koordinator Odjela za edukaciju o ljudskim pravima Helsinškog komiteta Enver Đuliman koji je naglasio da saradnja politike i civilnog sektora mora biti na adekvatnom nivou ukoliko se žele dostići demokratske vrijednosti.

Osvrnuo se i na pitanja iz oblasti obrazovanja, ocjenjujući da je potrebno napraviti iskorake u tom smislu te je predložio da se oformi neki oblik balkanskog ERASMUS-a (Fond koji podržava razmjenu studenata i nastavnog osoblja u Evropi).

Na sastanku je naglašen i značaj dijaspore u intelektualnom smislu, ali je ocijenjeno da BiH ne crpi te resurse koji su veoma poštovani u svijetu, saopćeno je iz Ambasade BiH u Norveškoj.

U delegaciji iz Bosne i Hercegovine bili su visoko rangirani predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Branimir Jukić, Branislav Borenović, Damir Mašić, Saša Magazinović, Senad Šepić, Vukota Govedarica, Zlatan Klokić, Lana Prlić, Milica Ristović-Krstić, Snježana Bursać-Novaković i Esad Mavrić.

POZIV ZA DOSTAVLJANJE APLIKACIJA

21.12.2018.


Škola za Političke studije Vijeća/Savjeta Evrope u Bosni i Hercegovini poziva sve zainteresirane kandidate da dostave svoje aplikacije za učešće u školi, Generacija 2019.

Aplicirati mogu sve zainteresovane osobe sa znanjem engleskog jezika, ne starije od 35 godina, državljani Bosne i Hercegovine, koje su do sada demonstirale vanredne uspjehe i rezultate sa svojim političkim partijama, javnim institucijama, organizacijama civilnog društva, medijima, u privatnom sektoru te drugim institucijama i organizacijama, i koje žele produbiti svoje znanje i razmijeniti iskustva o socio-političkim procesima.

Program Škole za Političke studije Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini funkcionira u okviru Programa Škola za političke studije Vijeća Evrope koji je podržan od strane Kraljevine Norveške i Ambasade Kraljevine Norveške u Sarajevu.

Cilj škole je razvijanje demokratije i političke kulture među iznimnim mladim osobama, razvijanje kulture političkog dijaloga i tolerancije, kao i poboljšanje međusobne saradnje koja je od zajedničkog društvenog interesa.

Svi zainteresirani kandidati trebaju ispuniti aplikaciju koju popunjenu, sa fotografijom i kratkom biografijom treba poslati najkasnije do 20 Januara 2019 na e-mail adresu:  esad.mavric@coe.int

 


Škola za političke studije Bosne i Hercegovine
Alumni fondacija Vijeća Evrope
Muse Ćazima Ćatića 12
71000 Sarajevo


Ured u Sarajevu

Tel.: +387 33 264 360 + ext 101
  Email info @ spsbh.ba


                                                                

Copyright © 2019   www.spsbh.ba   All Rights Reserved.